Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ: Μάντεψε τη λέξη





Ένα από τα πιο σπουδαία εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ειδικός παιδαγωγός είναι οι παιδαγωγικές δραστηριότητες, τα παιχνίδια δηλαδή μέσα από τα οποία μαθαίνουμε. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια στην αγορά, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αυτά που δημιουργούμε μόνοι μας με απλά καθημερινά υλικά είναι πιο αποτελεσματικά γιατί μπορούμε να τα προσαρμόσουμε  στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επίσης τα παιδιά (τουλάχιστον οι δικοί μου μαθητές) δείχνουν να τα προτιμούν.



Έλα λοιπόν να παίξουμε και να μάθουμε!!!

ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ: Μάντεψε τη λέξη



Σε ποιές ηλικίες απευθύνεται: Σε παιδιά του δημοτικού.

Παίχτες που χρειάζονται: Από 2 και πάνω.

Υλικά που θα χρειαστείτε: Πλαστελίνη ή μαγνητικά γράμματα.

Ποιόν βοηθά: Παιδιά που κάνουν ορθογραφικά λάθη (καταλήξεις, αντικαταστάσεις γραμμάτων, παραλείψεις γραμμάτων κτλ).

Διάρκεια: Δεν υπάρχει περιορισμός.

Πως παίζεται: Ο πρώτος παίχτης φτιάχνει μια λέξη από πλαστελίνη χωρίς ο δεύτερος παίχτης να βλέπει τι κάνει ( αν δεν έχετε πλαστελίνη ή ο χρόνος σας είναι περιορισμένος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγνητικά γράμματα αν και η πλαστελίνη είναι προτιμότερη γιατί κατασκευάζοντας τα γράμματα το παιδί ωφελείται περισσότερο). Στη συνέχεια ο δεύτερος παίχτης προσπαθεί να μαντέψει τη λέξη πιάνοντας τα γράμματα και κρατώντας τα μάτια του κλειστά. Αν τη βρει κερδίζει ένα πόντο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο που αυτή τη φορά φτιάχνει τη λέξη ο δεύτερος παίχτης και ο πρώτος προσπαθεί να τη μαντέψει.

Επιπλέον πληροφορίες:  Αν για παράδειγμα το παιδί μπερδεύει τα γράμματα β και δ μπορείτε να βάλετε σαν επιπρόσθετο κανόνα οι λέξεις να έχουν πάντα μέσα ένα από τα δυο γράμματα.



Παραλλαγή: Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι και με παιδιά προσχολικής ηλικίας που μαθαίνουν τα γράμματα. Αντί για λέξεις φτιάχνετε και μαντεύετε γράμματα από πλαστελίνη.

Ελπίζω να βρείτε το παιχνίδι χρήσιμο και διασκεδαστικό. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα σχόλια σας. Για οποιοδήποτε απορία παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου (annyablack@yahoo.gr)

Ζωή Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου